Οφθαλμολογικά Προβλήματα (Εξέταση Ματιών Σε Κατοικίδια Ζώα)

Μια οφθαλμική εξέταση είναι μια εμπεριστατωμένη εξέταση των ματιών του κατοικίδιου ζώου και των γύρω από τα μάτια ιστών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον κτηνίατρό σας ή από έναν κτηνίατρο - οφθαλμίατρο. Είναι μη επεμβατική ενέργεια και είναι ανώδυνη για το κατοικίδιο ζώο σας.

Γιατί θα πρέπει να εξεταστούν τα μάτια του κατοικίδιου ζώου μου;

Τα μάτια του κατοικίδιου ζώου σας πρέπει να εξετάζονται ως μέρος μιας κανονικής εξέτασης ρουτίνας. Ωστόσο, απαιτούνται λεπτομερέστεροι έλεγχοι εάν:

  1. Υπάρχει μια ανώμαλη εμφάνιση σε ένα ή και στα δύο μάτια
  2. Το κατοικίδιο ζώο σας παρουσιάζει σημάδια πόνου, όπως το κράτημα ενός ματιού κλειστό ή τρίψιμο των ματιών
  3. Υποπτεύεστε ότι το κατοικίδιό σας αντιμετωπίζει αλλαγές στην όραση
  4. Έχει συμβεί βλάβη στα μάτια

 

 

Πώς θα εξετάσει ο κτηνίατρος τα μάτια του κατοικίδιου ζώου μου;

Μια οφθαλμική εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές εξετάσεις. Αυτά τα τεστ μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό προβλημάτων στα μάτια ή να εντοπίσουν τις υποκείμενες ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν τα μάτια. Το είδος των δοκιμών που εκτελούνται εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος των ματιών του κατοικίδιου ζώου σας. Οι πιο συνηθισμένες δοκιμές περιγράφονται παρακάτω.

Η εξέταση των ματιών συχνά αρχίζει με μια αξιολόγηση της όρασης του κατοικίδιου ζώου. Ο κτηνίατρος θα ελέγξει πώς το κατοικίδιο ζώο κινείται γύρω - γύρω στο  δωμάτιο ή αν ακολουθεί μια μπάλα από βαμβάκι όταν πετιέται κοντά στα μάτια. Μια δοκιμή απειλής μπορεί επίσης να διεξαχθεί για να δει εάν το κατοικίδιο ζώο ανοιγοκλείνει τα μάτια όταν ένα δάκτυλο κινείται προς τα εμπρός, αλλά χωρίς να αγγίζει το μάτι.

Μια δοκιμασία αντανακλαστικού ελαφρού φωτός χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του αμφιβληστροειδούς, των μυών που ελέγχουν την ίριδα (το έγχρωμο τμήμα του ματιού), των νεύρων και του τμήματος του εγκεφάλου που ελέγχει την απεικόνιση. Ο κτηνίατρος θα λάμψει ένα έντονο φως σε κάθε μάτι και θα αξιολογήσει και τα δύο μάτια για τη συστολή τους.

Μπορεί να εκτελεστεί η δοκιμή δακρύων Schirmer εάν ο κτηνίατρός σας ανησυχεί για την μικρή παραγωγή δακρύων. Μία μικρή λωρίδα χαρτιού τοποθετείται σε κάθε κάτω βλέφαρο και κρατιέται στη θέση της για 60 δευτερόλεπτα. Αυτή η δοκιμή θα βοηθήσει να προσδιοριστεί εάν το κατοικίδιο ζώο σας παράγει αρκετά δάκρυα για να λιπαίνει σωστά το μάτι.

Η εξέταση επίσης περιλαμβάνει λεπτομερή αξιολόγηση των εξωτερικών οφθαλμικών δομών, συμπεριλαμβανομένων των ιστών γύρω από τα μάτια, των βλεφάρων, του δακρυϊκού πόρου όπου τα δάκρυα εκρέουν από τα μάτια και των εγκεφαλικών νεύρων που επηρεάζουν τα μάτια. Ταυτόχρονα, το μάτι θα ελεγχθεί για φλεγμονή και λοίμωξη, καθώς και για ξένα σώματα και ασυνήθιστες εκκρίσεις. Ο φακός του ματιού θα εξεταστεί επίσης για σημεία καταρράκτη.

Τα κατοικίδια ζώα συχνά τραυματίζουν κατά λάθος τον κερατοειδή (το διαυγές στρώμα στο μπροστινό μέρος του ματιού). Αυτές οι επώδυνες εκδορές ή έλκη δεν είναι πάντοτε ορατά με γυμνό μάτι, οπότε ο κτηνίατρός σας μπορεί να κάνει δοκιμασία χρώσης με φλουορεσεϊνη. Μια μικρή ποσότητα πράσινης χρωστικής τοποθετείται στο μάτι και κάθε ελάττωμα του κερατοειδούς θα χρωματιστεί, εμφανίζοντας τη θέση και το μέγεθος της βλάβης.

Μια άλλη οδυνηρή κατάσταση για τα κατοικίδια ζώα είναι το γλαύκωμα (υψηλή πίεση των ματιών που προκαλείται από ακατάλληλη αποστράγγιση των υγρών στο μάτι). Ορισμένες φυλές και ορισμένες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, σχετίζονται με το γλαύκωμα.

Πριν από τη δοκιμή μέτρησης της πίεσης των ματιών, ο κτηνίατρος θα τοποθετήσει πρώτα μερικές σταγόνες στο μάτι για να υγράνει την επιφάνεια του ματιού. Ο κτηνίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα όργανο που μοιάζει με ένα στυλό για να αγγίξει απαλά την επιφάνεια του ματιού. Αυτό το όργανο παρέχει μια ανάγνωση της πίεσης των ματιών. Η υψηλή πίεση είναι ένα σημάδι γλαυκώματος, ενώ η χαμηλή πίεση μπορεί να είναι ένα σημάδι της ραγοειδίτιδας (φλεγμονή ενός εσωτερικού στρώματος του ματιού).

Η οφθαλμική εξέταση περιλαμβάνει επίσης λεπτομερή εξέταση της βάσης του ματιού (πίσω μέρος του ματιού). Μερικές σταγόνες θα τοποθετηθούν στα μάτια του κατοικίδιου ζώου σας για να διευρυνθούν οι κόρες του ματιού. Μπορεί να χρειαστούν 15-30 λεπτά για να λειτουργήσουν οι σταγόνες. Ο κτηνίατρος θα εξετάσει έπειτα το εσωτερικό του ματιού, συμπεριλαμβανομένου του αμφιβληστροειδούς, των αιμοφόρων αγγείων και του οπτικού νεύρου.

Συνεπώς, αν παρατηρήσετε κάποια ανωμαλία στα μάτια ή την όραση του κατοικίδιου ζώου σας, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Πολλές οφθαλμικές καταστάσεις είναι εξαιρετικά επώδυνες ή θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια της όρασης. Μια εξέταση των ματιών θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε την πηγή του προβλήματος, έτσι ώστε το κατοικίδιο ζώο σας να λάβει σωστή θεραπεία και να επέλθει ανακούφιση του πόνου το συντομότερο δυνατό.

Σχετικά προϊόντα

Οφθαλμολογικά Προβλήματα (Ο Καταρράκτης Της Γάτας)

Ο καταρράκτης είναι μια ασθένεια του φακού του ματιού κατά την οποία ο φυσιολογικά διαυγής φακός γίνεται αδιαφανής ή λευκός. Μπορεί να παρατηρήσουμε μια λευκωπή χροιά του ματιού κοιτάζοντας τη γάτα μας. Η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει την όραση και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν ο καταρράκτης προκαλεί σημαντικά προβλήματα, ο κτηνίατρος - οφθαλμίατρος μπορεί να κρίνει σκόπιμη τη διενέργεια χειρουργείου στον οφθαλμό.
 
 
Πως λειτουργεί το μάτι;
Το φως εισέρχεται από το μπροστινό μέρος του ματιού και εστιάζεται από τον καθαρό φακό στον αμφιβληστροειδή, στο πίσω μέρος του ματιού. Οι πληροφορίες από τον αμφιβληστροειδή μεταδίδονται στον εγκέφαλο όπου και επεξεργάζονται.
Για να λειτουργεί σωστά ο φακός πρέπει να είναι απόλυτα διαυγής. Όταν αναπτύσσεται καταρράκτης, ο φακός γίνεται αδιαφανής (σαν παγωμένο γυαλί) ή ακόμα και εντελώς λευκός. Το φως δεν μπορεί να περάσει τόσο καλά και η όραση μειώνεται. Ο σοβαρός καταρράκτης προκαλεί τύφλωση.
 
Τι προκαλεί τον καταρράκτη στις γάτες;
Ο καταρράκτης εμφανίζεται συχνότερα στις γάτες μετά από σοβαρή φλεγμονή του οφθαλμού ή ως αποτέλεσμα δηλητηριάσεων ή διατροφικών ανισορροπιών. Ορισμένες γάτες γεννιούνται με καταρράκτη ή τον εμφανίζουν αμέσως μετά τη γέννησή τους και μπορεί να προκληθεί από διατροφικές ανεπάρκειες ή από κάποιο τραυματισμό. Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί κοινό αιτιολογικό παράγοντα πρόκλησης καταρράκτη στο σκύλο, αλλά σπάνια προκαλεί καταρράκτη στη γάτα. Η θολερότητα του φακού αυξάνεται με την ηλικία και σχεδόν όλες οι μεγαλύτερες γάτες θα επηρεαστούν σε κάποιο βαθμό, αν και αυτό μπορεί να μην επηρεάσει καθόλου τον τρόπο ζωής τους.
 
Πως θα καταλάβω αν η γάτα μου έχει καταρράκτη;
Συνήθως, οι ιδιοκτήτες υποψιάζονται ότι το κατοικίδιό τους μπορεί να έχει πρόβλημα όταν παρατηρήσουν μια λευκωπή χροιά στο μάτι. Εάν η ασθένεια των ματιών αναπτυχθεί σταδιακά, τα ζώα είναι συχνά σε θέση να προσαρμοστούν καλά και να χρησιμοποιήσουν τις άλλες αισθήσεις τους, ώστε να διευκολυνθούν κατά τη μετακίνησή τους στο χώρο. Οι γάτες έχουν πολύ καλή ακοή και όσφρηση και μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις αισθήσεις για να αντισταθμίσουν την κακή όραση, ως ένα βαθμό. Σε οικείο (για το ζώο) περιβάλλον μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να πούμε ότι ένα κατοικίδιο δεν βλέπει. Εάν ανησυχούμε για την όραση του κατοικίδιου μας, μπορούμε να δοκιμάσουμε μόνοι μας κάποιες τεχνικές για να διαπιστώσουμε αν ο τετράποδος φίλος μας αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης:
  • Παρατηρούμε τη γάτα μας προσεκτικά στο περιβάλλον εντός του σπιτιού και έξω από αυτό.
    • Φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποια οπτική δυσκολία;
  • Πετάμε ελαφριά αντικείμενα που δεν κάνουν θόρυβο (π.χ. μια μπάλα από βαμβάκι) μπροστά από τα μάτια του κατοικίδιού μας.
    • Μπορεί να τα δει; Ακολουθεί με τα μάτια την πορεία κίνησής τους;
  • Φτιάχνουμε μια μικρή διαδρομή με εμπόδια στο σπίτι ή μετακινούμε τα έπιπλα γύρω και μακριά από τις συνηθισμένες τους θέσεις.
    • Βλέπει και αποφεύγει αυτά τα εμπόδια η γάτα μας την πρώτη φορά;
  • Επαναλαμβάνουμε τις παραπάνω δοκιμασίες τόσο στο φως της ημέρας, όσο και σε πιο χαμηλό φωτισμό.

Εάν ανησυχούμε για τα αποτελέσματα μετά από αυτές τις μικρές δοκιμασίες, καλό είναι να το αναφέρουμε στον κτηνίατρό μας και να κανονίσουμε μια επίσκεψη για να εξετάσει το κατοικίδιό μας. Η διάγνωση είναι συνήθως απλή και βασίζεται στην κλινική εξέταση και τον οφθαλμολογικό έλεγχο από κτηνίατρο-οφθαλμίατρο. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν επιπλέον εξετάσεις για τον έλεγχο άλλων υποκείμενων αιτιών του προβλήματος ή άλλων οφθαλμικών παθήσεων.
 
Πως αντιμετωπίζεται ο καταρράκτης;
Ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται με την αφαίρεση του φακού από το μάτι. Ο φακός αφαιρείται χειρουργικά από ειδικό κτηνίατρο-οφθαλμίατρο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές. 
Μετά το χειρουργείο η μετέπειτα φροντίδα είναι πολύ σημαντική. Οι οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να χρειαστούν για αρκετούς μήνες και πρέπει να εφαρμόζονται τακτικά στο σπίτι. Εάν υπάρχει καταρράκτης και στα δύο μάτια, μπορεί να χειρουργηθούν ταυτόχρονα, αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη εκ νέου χειρουργικής επέμβασης στο μέλλον.
 
 
Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Οφθαλμολογικά Προβλήματα (Σκύλος & Επιπεφυκίτιδα)

Εάν ο σκύλος σας έχει φαγούρα στο μάτι ή έχει κόκκινο μάτι ή υπάρχει έκκριση από το μάτι, τότε είναι επιβεβλημένο να ζητήσετε κτηνιατρική συμβουλή. Ο σκύλος σας  μπορεί να έχει μόλυνση στο μάτι. Πρόβλημα μπορεί επίσης να προκληθεί από ένα ξένο σώμα (όπως ένα άγανο) που έχει πιαστεί κάτω από το βλέφαρο. Είναι σημαντικό οι ασθένειες του ματιού να υποβάλλονται σε γρήγορη θεραπεία για να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόνιμη βλάβη.

Τι είναι η επιπεφυκίτιδα;

Ο επιπεφυκότας είναι η ροζ επιφάνεια που περιβάλλει το βολβό του ματιού. Το τρίτο βλέφαρο είναι ένα επιπλέον προστατευτικό βλέφαρο στον σκύλο και καλύπτεται επίσης από τον επιπεφυκότα. Σε φυσιολογικούς σκύλους ο επιπεφυκότας δεν είναι άμεσα ορατός. Στην επιπεφυκίτιδα αυτή η μεμβράνη φλεγμαίνει και γίνεται κόκκινη και πρησμένη. Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο μάτια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας;

Οι σκύλοι με επιπεφυκίτιδα έχουν συνήθως εκκρίσεις από τα μάτια τους. Το έκκριμα μπορεί να είναι καθαρό και υδατόχρωμο ή παχύ και πράσινο / κίτρινου χρώματος. Ο επιπεφυκότας είναι συχνά πιο ορατός και μπορεί να είναι πρησμένος, καλύπτοντας μερικώς το μάτι. Το μάτι ή τα μάτια μπορεί να είναι μισόκλειστα και το τρίτο βλέφαρο είναι πιο εμφανές.

Ποιες είναι οι αιτίες της επιπεφυκίτιδας;

Πολλοί διαφορετικοί λόγοι μπορούν να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα. Πολλοί από αυτούς εμφανίζονται ξαφνικά  και είναι εύκολα θεραπεύσιμοι. Άλλοι προκαλούν μια μακροχρόνια ασθένεια η οποία μπορεί να είναι πιο δύσκολη στον έλεγχο.

  1. Ερεθιστικά υλικά, τραύματα (π.χ. γρατζουνιά γάτας) και ξένα σώματα μπορούν να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία είναι αποτελεσματική όταν η αιτία  αφαιρεθεί.
  2. Η επιπεφυκίτιδα στους σκύλους συμβαίνει συνήθως ως συνέπεια κάποιου άλλου οφθαλμικού προβλήματος. Σε σκύλους με χαλαρή επιδερμίδα η παραμόρφωση των βλεφάρων μπορεί να τους κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις των ματιών. Σε μερικούς σκύλους τα βλέφαρα στρέφονται προς τα μέσα και οι τρίχες στα βλέφαρα μπορούν να τρίβονται στο μάτι προκαλώντας βλάβες και αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. Ένα επιπλέον πρόβλημα σε ορισμένους σκύλους είναι η μη φυσιολογική παραγωγή δακρύων, με συνέπεια η ανεπαρκής λίπανση των ματιών να προκαλέσει βλάβη στην επιφάνεια του ματιού.
  3. Ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί επίσης να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα. Αυτές οι ασθένειες δεν είναι κοινές αλλά  είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

 

 

Πώς θα μάθει ο κτηνίατρός μου εάν ο σκύλος μου έχει επιπεφυκίτιδα;

 Συνήθως ο κτηνίατρός σας  είναι σε θέση να πει ότι ο σκύλος σας έχει επιπεφυκίτιδα με μια απλή εξέταση. Ο κτηνίατρός σας θα θελήσει να εξετάσει προσεκτικά το μάτι για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει ζημιά στο μάτι. Εάν δεν υπάρχει προφανής τραυματική αιτία, οι περισσότερες περιπτώσεις θα ανταποκρίνονται σε σταγόνες ή αλοιφές που περιέχουν αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Είναι επίσης σημαντικό να είστε βέβαιοι ότι η παραγωγή δακρύων στο μάτι είναι φυσιολογική. Ο κτηνίατρός σας θα μπορέσει να κάνει μια απλή δοκιμασία  για να το ελέγξει αν είναι απαραίτητο. Εάν υπάρχει ένα ξένο σώμα τότε αυτό πρέπει προφανώς να αφαιρεθεί. Αν τα σημεία δεν βελτιωθούν μετά από λίγες ημέρες θεραπείας ή φαίνεται να βελτιώνονται αρχικά και να επιδεινώνονται και πάλι όταν σταματήσει η θεραπεία, απαιτείται περισσότερη έρευνα. Ο κτηνίατρός σας θα θελήσει να πάρει ένα δείγμα με στυλεό από τον επιπεφυκότα για να αναζητήσει λοίμωξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί επίσης να απαιτηθεί δείγμα αίματος. Εάν δεν υπάρχει μόλυνση τότε μπορεί να είναι χρήσιμο να εξετάσουμε ένα δείγμα κυττάρων από τον επιπεφυκότα. Αυτό το δείγμα λαμβάνεται με απότομη απόξεση της επιφανείας του επιπεφυκότα με σπάτουλα ή σπάτουλα από βαμβάκι. Εάν απαιτείται μεγαλύτερο δείγμα, τότε μπορεί να χρειαστεί ένα τμήμα του επιπεφυκότος που λαμβάνεται χειρουργικά.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η επιπεφυκίτιδα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η επιπεφυκίτιδα αντιμετωπίζεται με εφαρμογή σταγόνων ή αλοιφών στο μάτι. Μερικές φορές σε ιδιαίτερα επίμονες λοιμώξεις μπορεί επίσης να χρειαστεί να χορηγηθεί αντιβιοτική θεραπεία με ένεση ή από το στόμα. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί ταυτόχρονα οποιαδήποτε υποκείμενη αιτία της επιπεφυκίτιδας - εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα συνεχίσει να επιστρέφει. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει και έλεγχο των προβλημάτων  του ανοσοποιητικού συστήματος και εάν το μάτι είναι πολύ στεγνό τότε μπορεί να χρειαστούν τεχνητά δάκρυα. Εάν απαιτούνται τεχνητά δάκρυα, είναι πιθανότερο να χορηγηθούν για όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Μπορώ να διαχειριστώ τη θεραπεία του σκύλου μου στο σπίτι;

Εάν είστε σε θέση να χορηγήσετε φάρμακα αυτό μπορεί να γίνει στο σπίτι, αλλά να θυμάστε ότι η τακτική θεραπεία είναι απαραίτητη. Οι περισσότερες σταγόνες ή αλοιφές πρέπει να χορηγούνται τουλάχιστον 3-6 φορές την ημέρα. Εάν έχετε αμφιβολίες ως προς τον τρόπο χορήγησης του συνταγογραφούμενου φαρμάκου, παρακαλείσθε να ζητήσετε από τον κτηνίατρο σας  να προβεί σε επίδειξη. Εάν δεν είστε σε θέση να θεραπεύσετε σωστά τον σκύλο σας, ο κτηνίατρός σας μπορεί να κανονίσει να τον κρατήσει στο νοσοκομείο για λίγες μέρες για να διασφαλίσει ότι παρέχεται αποτελεσματική θεραπεία.

Σχετικά προϊόντα
expand_less