Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Ο Σκύλος Μου Μασάει Αντικείμενα)

Σίγουρα έχει συμβεί σε όλους μας. Επιστρέφουμε σπίτι από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και ο σκύλος μας είναι ενθουσιασμένος που μας βλέπει. Με το που μπούμε όμως στο σπίτι, αντικρίζουμε το «πεδίο μάχης» στο οποίο έχει μετατραπεί το σπίτι μας. Μασημένα έπιπλα, κομματιασμένα μαξιλάρια και ένας θεός ξέρει τι άλλο… Είναι αρκετό για να μας κάνει να μην θέλουμε να αφήσουμε ποτέ ξανά τον σκύλο μας μόνο του. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κόψουμε αυτή την κακή συνήθεια στον σκύλο μας ο οποίος μασάει τα πάντα! Ακολουθούν μερικές συμβουλές και κόλπα για να αποτρέψουμε το κουτάβι μας από το να καταστρέψει τα αγαπημένα μας αντικείμενα.
 
Αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο ο σκύλος μας έχει την τάση να μασάει αντικείμενα
Πιθανότατα έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα πιάνοντας το κουτάβι μας να μασάει αντικείμενα που δεν πρέπει. Μπορεί να είναι απογοητευτικό και επικίνδυνο εάν ο σκύλος μας αρχίσει να μασάει έπιπλα, ηλεκτρικά καλώδια ή άλλα αντικείμενα στο σπίτι. Γιατί όμως ένας σκύλος να το κάνει αυτό;
  • Πείνα
Εάν ο σκύλος μας πεινάει ή η διατροφή του είναι πιο περιορισμένη, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να τον οδηγήσει στο να μασήσει αντικείμενα που μοιάζουν ή μυρίζουν όπως το φαγητό. Αυτό συμβαίνει γιατί αναζητά με κάποιον τρόπο την πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και ενέργειας. Έτσι, αν δούμε τον σκύλο μας να μασάει κάτι που δεν πρέπει, ίσως είναι καιρός να αξιολογήσουμε εκ νέου τη διατροφή του.
  • Άγχος Αποχωρισμού
Όταν ένας σκύλος μένει μόνος του, μπορεί να βιώσει άγχος αποχωρισμού και το αίσθημα αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε διαταραχές συμπεριφοράς, όπως το μάσημα αντικειμένων και οι καταστρεπτικές τάσεις. Εάν αφήνουμε τον σκύλο μας μόνο στο σπίτι, θα πρέπει να του παρέχουμε πολλά παιχνίδια και τροφή για να τον κρατάμε απασχολημένο. Φυσικά καλό είναι να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας πρώτα, τόσο για την ενδεδειγμένη ποσότητα φαγητού, όσο και για την επιλογή παιχνιδιών που θα αφήσουμε στον σκύλο μας, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να φάει κάτι που δεν πρέπει.
  • Μένουμε ψύχραιμοι
Με την εκτόνωση του θυμού μας στον σκύλο μας δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσουμε μεγαλύτερη αναστάτωση στον σκύλο μας, ο οποίος θα αναζητήσει κάποιο άλλο αντικείμενο για να μασήσει και να ηρεμήσει! Δύο πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να μετρήσουμε μέχρι το δέκα. Επίσης το να απομακρυνθούμε λίγο από τον χώρο για λίγα λεπτά μπορεί να μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε, ώστε να μπορέσουμε να πλησιάσουμε το κουτάβι μας ήρεμα και να προχωρήσουμε.
  • Διορθώνουμε τον σκύλο μας
Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να τραβήξουμε το αντικείμενο ή να απομακρύνουμε τον σκύλο μας από αυτό. Αντίθετα, μπορούμε να τον ακουμπήσουμε απαλά στο λαιμό ή στη ράχη, για να αποσπάσουμε την προσοχή του από το αντικείμενο (ως διορθωτικό άγγιγμα).
 
 
Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας χρησιμοποιώντας βασικές εντολές
Οι σκύλοι είναι καταπληκτικά πλάσματα τα οποία μπορούν να διδαχθούν διάφορες βασικές εντολές. Η εκπαίδευση του σκύλου μας με τη χρήση αυτών των εντολών μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη.
  • Άφησέ το
Όταν ο σκύλος μας διακατέχεται από το αίσθημα της περιέργειας, και ας το παραδεχτούμε, συμβαίνει αρκετά συχνά, τότε η διδασκαλία της εντολής «άφησέ το» είναι απαραίτητη για την ασφάλειά του. Μπορεί η τάση του σκύλου μας για εξερεύνηση να τον οδηγήσει σε επικίνδυνες επιλογές που καλό είναι να αποφευχθούν.
  • Κάτσε
Συνήθως, αυτή είναι η πρώτη εντολή που μαθαίνουμε στον σκύλο μας, καθώς είναι πιο εύκολη η εκμάθησή της. Ένας σκύλος που υπακούει στις πιο βασικές εντολές είναι πιο ήρεμος και εύκολα διαχειρίσιμος από θέμα συμπεριφοράς.
  • Έλα
Το να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας να έρχεται κοντά μας όταν του φωνάζουμε μπορεί να τον κρατήσει μακριά από μπελάδες, σε περίπτωση που μια πόρτα μείνει ανοιχτή ή λυθεί από το λουρί.
 
Ανακατεύθυνση της Συμπεριφοράς
Εάν η διορθωτική μας ανταπόκριση δεν έκανε τον σκύλο μας να υπακούσει, δοκιμάζουμε κάτι άλλο, όπως μια λιχουδιά ή ένα άλλο παιχνίδι. Η ανακατεύθυνση ενός σκύλου είναι απαραίτητη τόσο για τον ίδιο, όσο και για εμάς, καθώς μπορεί να τον κρατήσει ασφαλή αποτρέποντάς τον από μπελάδες. Υπάρχουν μερικά βασικά βήματα για την ανακατεύθυνση ενός σκύλου και με εξάσκηση, θα είμαστε σε θέση να επαναφέρουμε τον σκύλο μας στην τάξη εύκολα και γρήγορα.
  • Δημιουργία ενός θετικού συσχετισμού
  • Καλλιεργούμε και εξασκούμαστε με την διαδικασία της ανακατεύθυνσης χωρίς λιχουδιά
  • Μαθαίνουμε πότε είναι σκόπιμο να την αξιοποιήσουμε
  • Τακτική εξάσκηση
Είμαστε συνεπείς
Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η συνέπεια είναι τόσο σημαντική κατά την εκπαίδευση των σκύλων είναι επειδή βασίζονται στη ρουτίνα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Στους σκύλους αρέσει να γνωρίζουν τι συμβαίνει και τι αναμένεται να ακολουθήσει. Εάν διαφοροποιούμε τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας από μέρα σε μέρα ή αλλάζουμε εκπαιδευτές, θα μπερδευτεί και μπορεί να μην ανταποκρίνεται το ίδιο καλά στην διαδικασίας της εκπαίδευσης. Το να είμαστε συνεπείς δείχνει στον τετράποδο φίλο μας ότι υπάρχει πάντα ένα προβλέψιμο αποτέλεσμα για τις ενέργειές του, το οποίο τον βοηθά να μαθαίνει πιο γρήγορα και περιορίζει το αίσθημα απογοήτευσης που νιώθει τόσο εκείνος, όσο και εμείς!
 
Διεκδικούμε το αντικείμενο
Αξιοποιούμε την ενέργεια και τη γλώσσα του σώματός μας για να επικοινωνήσουμε με τον σκύλο μας και να τον κάνουμε να αντιληφθεί ότι το αντικείμενο είναι δικό μας. Μπορεί να είναι χρήσιμο να θέσουμε ένα αόρατο όριο γύρω από εμάς και το αντικείμενο. Μια άλλη σύσταση είναι να απομακρύνουμε οτιδήποτε δεν επιθυμούμε να πλησιάσει ο σκύλος μας και είναι πέραν των νοητών ορίων που έχουμε θέσει. Ενθαρρύνουμε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να κρατήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα μακριά και πίσω από κλειστές πόρτες.
 
Βρίσκουμε παιχνίδια ασφαλή για μάσημα
Πολλοί σκύλοι έχουν τη συνήθεια να μασούν γιατί τους ηρεμεί. Τα κουτάβια κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας μασάνε για να ανακουφίσουν τον πόνο που αισθάνονται. Προσφέρουμε στον μικρό μας φίλο ένα αντικείμενο που θα μπορεί να μασήσει με ασφάλεια. Επίσης είναι σημαντικό να μην δίνουμε στο κουτάβι μας παλιά παπούτσια ή μαξιλάρια καναπέ για να παίξει και να μασήσει, καθώς αυτή η κίνηση θα του δώσει αντικρουόμενα μηνύματα, ότι αυτά τα είδη αντικειμένων μπορεί να τα μασήσει. Ο μικρός μας φίλος δεν μπορεί να διακρίνει τις αγαπημένες μας νέες γόβες από τις παλιές φθαρμένες μπότες.
 
Επιβλέπουμε τον σκύλο μας
Μέχρι ο σκύλος μας να μάθει να μασάει κατάλληλα παιχνίδια γι’ αυτό το σκοπό, δεν πρέπει να τον αφήνουμε ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗ με ένα παιχνίδι. Όταν είναι χωρίς επίβλεψη, οι σκύλοι συχνά μασούν αντικείμενα που δεν πρέπει, όπως έπιπλα ή παπούτσια. Επιπλέον, το να αφήσουμε έναν σκύλο χωρίς επίβλεψη με ένα παιχνίδι μπορεί να είναι επικίνδυνο. Μπορεί να πνιγεί ή να καταπιεί ολόκληρο το αντικείμενο. Η επίβλεψη του σκύλου μας μπορεί να διασφαλίσει το γεγονός ότι θα παραμείνει ασφαλής και θα μασήσει μόνο τα κατάλληλα αντικείμενα.
Δυστυχώς, δεν έχουμε όλοι την πολυτέλεια του χρόνου να μείνουμε στο σπίτι για μεγάλο διάστημα ώστε να παρακολουθούμε και να εκπαιδεύουμε τον τετράποδο φίλο μας. Δοκιμάζουμε να αφήσουμε το σκύλο μας σε ένα μικρό δωμάτιο με ένα προστατευτικό πορτάκι, όπως αυτά που είναι για μωρά ή με την πόρτα κλειστή για έως και έξι ώρες. Προσέχουμε να μην αφήσουμε κάποιο αντικείμενο που είναι επικίνδυνο για μάσημα, αντιθέτως αφήνουμε μια ποικιλία από ασφαλή και κατάλληλα παιχνίδια. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν επιστρέφουμε στο σπίτι από τη δουλειά, θα πρέπει να παρέχουμε στον μικρό μας φίλο την ευκαιρία για σωματική άσκηση και φυσική δραστηριότητα.
 
 
Φυσική δραστηριότητα
Είναι σημαντικό να παρέχουμε στον σκύλο μας τη δυνατότητα σωματικής άσκησης. Αν ένας σκύλος νιώσει ότι βαριέται, πιθανότατα θα μασήσει κάτι, γιατί αυτό είναι μονόδρομος όταν θέλει να διασκεδάσει και δεν μπορεί να ασχοληθεί με κάτι άλλο! Οι καθημερινές βόλτες για να εκτονώσει ο σκύλος μας την υπερβολική ενέργεια που έχει, καθώς και τα παιχνίδια μαζί του είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να δραστηριοποιήσουμε περισσότερο το κουτάβι μας.
 
Πνευματική διέγερση - ερεθίσματα
Αν αναζητούμε τρόπους για να κρατήσουμε τον τετράποδο φίλο μας χαρούμενο, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να του δώσουμε και κάποια πνευματικά ερεθίσματα. Τα περίτεχνα σκεύη ανάκτησης λιχουδιάς, στα οποία μπορούμε να κρύψουμε το φαγητό ή τις λιχουδιές του σκύλου μας και πρέπει να βρει τον τρόπο για να τις κερδίσει, μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουμε το μυαλό του κουταβιού μας σε εγρήγορση.
 
Αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό
Εάν ο σκύλος μας εξακολουθεί να μασάει τα πάντα ακόμα και όταν έχουμε δοκιμάσει όλα τα παραπάνω, ίσως είναι καιρός να αναζητήσουμε βοήθεια από έναν επαγγελματία. Ο κτηνίατρός μας, μπορεί να μας συμβουλέψει κατάλληλα ή να μας παραπέμψει σε έναν εκπαιδευτή ή κτηνίατρο συμπεριφεριολόγο. Παρότι, μπορεί να μας φαίνεται δαπανηρή μια τέτοια επιλογή, στην πραγματικότητα αξίζει τον κόπο εφόσον το πρόβλημα μάσησης του σκύλου μας παραμένει και δεν διορθώνεται. Ένας επαγγελματίας μπορεί να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε γιατί ο σκύλος μας έχει αυτή τη συνήθεια και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στοχευμένα. Επιπλέον, μπορεί να μας δώσει πολύτιμες οδηγίες για την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων. Εάν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε αυτή την επιλογή, καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρό μας πρώτα, ώστε να μας παραπέμψει σε έναν αξιόπιστο εκπαιδευτή ή κτηνίατρο συμπεριφεριολόγο με εμπειρία σε αντίστοιχα προβλήματα.
 
 
Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Άγχος Αποχωρισμού & Σκύλος)

Μια από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες, για να περιγράψουν την εικόνα ενός σκύλου σε κατάσταση στρες όταν ο ιδιοκτήτης φεύγει από το σπίτι - ή απλά φεύγει από το δωμάτιο - είναι το άγχος αποχωρισμού στο σκύλο. Μπορούμε να ορίσουμε το άγχος αποχωρισμού, ως μια προβληματική συμπεριφορά του σκύλου που περιλαμβάνει εκδηλώσεις, όπως έντονη σιελόρροια, επίμονο γάβγισμα, ήχους παραπόνων, καταστροφή αντικειμένων στο σπίτι, ξύσιμο ποδιών σε τοίχους, πόρτες και δάπεδα και προσπάθεια διαφυγής από το crate ή το δωμάτιο.

Προσποίηση ή πραγματικό άγχος αποχωρισμού στο σκύλο
Υπάρχει το πραγματικό άγχος αποχωρισμού και υπάρχει και  το προσποιούμενο, στο οποίο η συμπεριφορά του σκύλου φαίνεται να μοιάζει με άγχος αποχωρισμού, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια συμπεριφορά που ήδη έχει μάθει και εκδηλώνει. 
Το προσποιούμενο άγχος αποχωρισμού εκδηλώνεται συχνά όταν ο σκύλος δεν έχει μάθει την πειθαρχία και δεν έχει, συνεπώς, αυτοέλεγχο. Το πραγματικό άγχος αποχωρισμού, από την άλλη πλευρά, κάνει τον σκύλο να βιώνει έντονο στρες κατά τη διάρκεια της απουσίας του ιδιοκτήτη του.
Στο προσποιούμενο άγχος αποχωρισμού, ο σκύλος γνωρίζει ότι θα τραβήξει την προσοχή αν εκδηλώσει αυτή τη συμπεριφορά. Για ορισμένα σκυλιά, ακόμη και η προφορική επίπληξη σε μια τέτοια συμπεριφορά, τους προσφέρει ικανοποίηση, επειδή νιώθουν ότι κάνουν αισθητή την παρουσία τους και ο ιδιοκτήτης τους δίνει προσοχή.
Ακόμα, λοιπόν, και αυτού του τύπου η «αρνητική» προσοχή μπορεί να αποτελεί ανταμοιβή σε πολλές περιπτώσεις για το σκύλο, εάν ο ιδιοκτήτης δεν αντιλαμβάνεται ότι ορισμένες ανάγκες του σκύλου του δεν ικανοποιούνται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υφίσταται τόσο η περίπτωση του άγχους αποχωρισμού, όσο η εκδήλωση διαταραχών συμπεριφοράς.
Το προσποιούμενο άγχος αποχωρισμού μπορεί να ξεπεραστεί αρκετά εύκολα με μια σταδιακή προσέγγιση, αυξάνοντας σιγά σιγά τον χρόνο που ο σκύλος είναι μέσα στο crate —είτε είστε στο σπίτι, είτε είστε εκτός — με συνεχή εκπαίδευση υπακοής, επαρκή σωματική άσκηση και πειθαρχία.
Οι σοβαρές περιπτώσεις πραγματικού άγχους αποχωρισμού αποτελούν μια πρόκληση και απαιτούν σωστή διαχείριση.

Αιτίες του άγχους αποχωρισμού στο σκύλο
Το άγχος αποχωρισμού συχνά ενθαρρύνεται από τους ιδιοκτήτες σκύλων, εν αγνοία τους. Κάνουμε μεγάλη φασαρία όταν φεύγουμε ή επιστρέφουμε στο σπίτι, και με αυτό τον τρόπο ανταμείβουμε έμμεσα την ανησυχία του σκύλου μας εξαιτίας της απουσίας μας, προκαλώντας του ακόμη περισσότερο άγχος κάθε φορά που φεύγουμε.
Μας αρέσει να είναι μαζί μας ο σκύλος μας, και μάλιστα όταν είναι κουτάβι τον πηγαίνουμε παντού για να κοινωνικοποιηθεί. Έπειτα, θα χρειαστεί να τον αφήσουμε και μόνο του, αλλά ο σκύλος μας θα φτάσει σε μια ηλικία που όχι μόνο θα θέλει, αλλά θα νιώθει και την ανάγκη να είναι μαζί μας—καθώς, εμείς είμαστε η οικογένειά του και αισθάνεται εμπιστοσύνη και ασφάλεια μαζί μας.
Μια αλλαγή στη ρουτίνα του σκύλου μας μπορεί να πυροδοτήσει εκδηλώσεις του άγχους αποχωρισμού, ωστόσο η καταστροφική συμπεριφορά και το στρες μπορεί επίσης να δημιουργηθούν από την πλήξη και την έλλειψη άσκησης. Τα Terrier έχουν στη φύση τους το χαρακτηριστικό να σκάβουν, τα Retriever να μεταφέρουν και οι φυλές φύλακες να προστατεύουν. Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις, κρατάμε τα κατοικίδιά μας πίσω από τα ένστικτα και τις ορμές τους, αντί να τα καλλιεργούμε.
Μια καλή αρχή για τη διόρθωση αυτών των προβλημάτων είναι να ακολουθήσουμε τον εξής άξονα: «άσκηση, πειθαρχία και μόνο μετά από αυτά, χάδια». Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στην υπομονή, την υπακοή και την εμπιστοσύνη στον σκύλο μας.
Στόχος είναι να καλλιεργήσουμε στο σκύλο μας μια συμπεριφορά που να αντικατοπτρίζει την αρμονική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει μαζί του. Θα πρέπει να έχει αρκετή εμπιστοσύνη τόσο στον εαυτό του, όσο και σε εμάς και τις «ηγετικές» μας ικανότητες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να έχει αυτοπεποίθηση σε καταστάσεις, όπως το να μείνει μόνος του, γιατί αντιλαμβάνεται ότι θα του προσφέρουμε πάντα την καθοδήγηση που χρειάζεται. Μας εμπιστεύεται και ξέρει ότι θα γυρίσουμε σπίτι.

Πώς να αποτρέψουμε την εμφάνιση άγχους αποχωρισμού στο σκύλο
Οι κτηνίατροι μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα, τα οποία ηρεμούν λίγο το σκύλο, αλλά δεν αποτελούν θεραπεία. Τα φάρμακα λειτουργούν μόνο υποστηρικτικά, για να βοηθήσουν τον ιδιοκτήτη στην αποκατάσταση του σκύλου, αλλά είναι μόνο μια προσωρινή λύση για το υποκείμενο πρόβλημα. Το σημαντικό είναι να αντιμετωπιστεί το υποκείμενο πρόβλημα, δηλαδή η βασική αιτία που πυροδοτεί αυτή την κατάσταση.
Στην πραγματικότητα, όλα ξεκινούν από τη στιγμή που θα πάρουμε για πρώτη φορά το κουτάβι μας στο σπίτι. Πολύ συχνά, ένα κουτάβι που υιοθετήθηκε αρχίζει να κλαίει όταν μένει μόνο του. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή για το κουτάβι, που δεν είναι πλέον με τα αδερφάκια του, με τα οποία γεννήθηκε μαζί. Όταν κλαίει, πάμε και το παίρνουμε αγκαλιά, δείχνοντας συμπάθεια — άρα το κλάμα του ανταμείβεται. Αργότερα, αν κλαίει σε ένα crate και το αφήσουμε να βγει, ανταμείβεται πάλι για το κλάμα του. Επιβραβεύουμε μόνο την επιθυμητή συμπεριφορά.
Από την αρχή, πρέπει να μάθουμε στο κουτάβι μας να είναι ήσυχο και να ηρεμεί για όλο και μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Πρέπει να του διδάξουμε την υπομονή και την ηρεμία, και να το ανταμείψουμε γι’ αυτό. Όταν είναι έξω μαζί μας, δεν πρέπει να προσπαθούμε να αλληλεπιδρούμε συνεχώς μαζί του. Το αφήνουμε να μάθει να διασκεδάζει με τα παιχνίδια του.
Μαθαίνουμε στο κουτάβι μας να δέχεται το crate. Του επιτρέπουμε να εξερευνήσει υπό την επίβλεψη μας και να μάθει τα όρια του περιβάλλοντός του. Να αποκτήσει το αίσθημα του σεβασμού για αυτό το περιβάλλον και για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε συνεπής σε όλα τα πράγματα που κάνουμε, και αυτό περιλαμβάνει και όλους όσους από την οικογένεια αλληλεπιδρούν με τον σκύλο μας.

Η σημασία της εκπαίδευσης υπακοής και της πειθαρχίας
Μεγάλο μέρος της διαχείρισης του άγχους αποχωρισμού προέρχεται από την εκπαίδευση υπακοής και την πειθαρχία. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στον σκύλο μας να γνωρίζει τι περιμένουμε από αυτόν, βοηθώντας ώστε η καλή του συμπεριφορά να γίνει συνήθεια. Αισθάνεται άσχημα και ότι είναι λάθος η εκδήλωση μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, ακόμα και χωρίς να του το υποδείξουμε. Αυτό είναι που πρέπει να αξιοποιήσουμε. 
Αφιερώνουμε χρόνο στην εκπαίδευση —όχι μόνο μαθήματα μία φορά την εβδομάδα— αλλά συχνά και με συνέπεια. Δείχνουμε στον σκύλο μας τι θέλουμε από αυτόν μέσα και γύρω από το σπίτι και κατά τη διάρκεια της καθημερινής ρουτίνας. Δύο λεπτά εδώ, πέντε λεπτά εκεί. Όχι απλώς να πηγαίνουμε μια βόλτα, αλλά να τον εκπαιδεύουμε να κάθεται στο πεζοδρόμιο, να κάθεται όταν συναντάμε άλλους ανθρώπους και σκύλους.
Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας να κάθεται στην πόρτα, να ξαπλώνει και να μένει στο σημείο που του υποδείξαμε, όσο εμείς μετακινούμαστε από το οπτικό του πεδίο και δε μας βλέπει, για όλο και αυξανόμενες χρονικές περιόδους στο σπίτι μας. Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας να κάθεται και να περιμένει να τον χαιρετήσουν οι επισκέπτες, να κάνει πίσω όταν πηγαίνουμε στο ψυγείο και να πηγαίνει στην τουαλέτα την κατάλληλη στιγμή. Γενικά, θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας με μικρά βήματα σταδιακά, ώστε να αποκτήσει σεβασμό και να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
Η συμμόρφωση ξεκινά με το να γνωρίζει ο σκύλος μας τι περιμένουμε από αυτόν. Εμείς και τα άλλα μέλη της οικογένειάς μας είμαστε οι «ηγέτες της αγέλης» και πρέπει να μας αντιλαμβάνεται ο σκύλος μας ως ηγέτες, αλλά όχι ως δικτάτορες. Για παράδειγμα, αν ο σκύλος μας πλησιάσει κοντά μας και μας σκουντήσει το χέρι ή μας χτυπήσει με το πόδι του, θεωρούμε ότι αυτό είναι χαριτωμένο και τον χαϊδεύουμε. Αυτό ύστερα γίνεται συνήθεια και έτσι ο σκύλος μας σκέφτεται «Έχω τον έλεγχο και μπορώ να σας πω τι να κάνετε». Στη συνέχεια, όταν δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό, αγχώνεται.

Εκπαίδευση σε crate για την αποφυγή του άγχους αποχωρισμού
Όταν είμαστε σπίτι, εξοικειώνουμε τον σκύλο μας με το να βρίσκεται στο crate. Ξεκινάμε με μικρά χρονικά διαστήματα και στη συνέχεια αυξάνουμε σταδιακά τον χρόνο που βρίσκεται σε αυτό. Τον ταΐζουμε μέσα στο crate, τον αφήνουμε να έχει το αγαπημένο του κόκκαλο/παιχνίδι για να χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο αποφόρτισης από το άγχος, όσο είναι εκεί μέσα.
Μερικά παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί για να διασκεδάζουν ή να απασχολούν τον σκύλο μας όταν λείπουμε. Συστήνεται καλύτερα η χρήση τέτοιων διαδραστικών παιχνιδιών μόνο όταν είμαστε παρόντες. Είναι καλή επιλογή, επειδή διεγείρουν το μυαλό του σκύλου μας, καθώς εκείνος προσπαθεί να αφαιρέσει τις λιχουδιές από το παιχνίδι, και η διαδικασία αυτή στη συνέχεια τον ηρεμεί και τον χαλαρώνει.
Δεν βάζουμε νερό στο crate – καθώς, μπορεί να γίνει πολύ ακατάστατο! Το κλουβί πρέπει να είναι το ασφαλές καταφύγιο του σκύλου μας, ένα μέρος που νιώθει ασφάλεια και απολαμβάνει να περνάει χρόνο εκεί. Θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να μπορεί να στέκεται όρθιος χωρίς το κεφάλι του να αγγίζει την κορυφή και θα πρέπει να μπορεί να γυρίζει και να ξαπλώνει εύκολα σε αυτό.
Αν γαβγίζει στο crate, αναζητάμε τρόπους για να το περιορίσουμε. Είναι καλό να τον εκπαιδεύσουμε να είναι ήσυχος και να διακόπτουμε το γάβγισμά του, ώστε να μάθει ότι δεν υπάρχει ανταμοιβή γι’ αυτή τη συμπεριφορά.
Όταν τον αφήνουμε, το κάνουμε ήσυχα και χωρίς να δίνουμε ενδείξεις που μας προδίδουν. Δεν λέμε τίποτα. Αποχωρούμε από το σπίτι ήσυχα στο πλαίσιο της καθημερινής μας ρουτίνας, παίρνουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου, ανοίγουμε τις γκαραζόπορτες και βάζουμε μπροστά το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, όταν επιστρέψουμε σπίτι, το κάνουμε χωρίς να δώσουμε σημασία στο σκύλο μας. Κάνουμε ό,τι κάνουμε πάντα όταν φεύγουμε — παίζουμε και ρόλους αν μας βοηθάει. Επιστρέφουμε ξανά στο σπίτι μας και δεν δίνουμε σημασία στον σκύλο μας. Περπατάμε δίπλα του, τον χαιρετάμε  και του χαμογελάμε αν είναι ήσυχος, αλλά αν χτυπά το crate, τον αγνοούμε και φεύγουμε.
Επιστρέφουμε και περιμένουμε μέχρι να ησυχάσει και μετά του λέμε να μείνει στο crate, καθώς ανοίγουμε την πόρτα. Δεν πρέπει να βγει ξεσπώντας σε έντονες εκδηλώσεις. Εάν αισθανόμαστε ότι μια ενέργεια, όπως το να φορέσουμε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι παπούτσια, να σηκώσουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου μας, να πάμε σε μια συγκεκριμένη πόρτα, πυροδοτεί το άγχος αποχωρισμού, τότε κάνουμε αυτήν την ενέργεια και δεν φεύγουμε. Εξοικειώνουμε το σκύλο μας σε τέτοιο βαθμό με αυτή την πράξη, μέχρι να φτάσει σε σημείο να την αποδέχεται.
Τοποθετούμε ένα crate στο πιο πολυσύχναστο δωμάτιο του σπιτιού. Ο στόχος είναι ο σκύλος μας να αποδεχτεί όλες τις κανονικές καθημερινές ενέργειες, θορύβους και συμβάντα μέσα στο σπίτι μας. Ο σκύλος μας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι απαραίτητο να εμπλέκεται σε όλα, επειδή εμείς είμαστε ο υπεύθυνος γι’ αυτά.
Μπορούμε πάντα να έχουμε περισσότερα από ένα crate αν, για παράδειγμα, θέλουμε ο μικρός μας φίλος να κοιμάται στην κρεβατοκάμαρα δίπλα στο κρεβάτι μας. Το να καλύπτουμε το crate με ένα σεντόνι όταν φεύγουμε δίνει την αίσθηση ενός καταφύγιου και μπορεί να αρέσει καλύτερα έτσι στο σκύλο μας.
Οι περισσότεροι σκύλοι απολαμβάνουν τη μουσική και την τηλεόραση, επομένως αν τους αρέσει θα μπορούσαμε να αφήνουμε κάτι ανοιχτό. Έτσι, υπάρχει ένας οικείος ήχος και θέαμα για εκείνους, παρέχοντάς τους μια αίσθηση ασφάλειας.

Αλλάζουμε τη ρουτίνα μας
Είναι πιθανό ο σκύλος μας να αναγνωρίζει μια σειρά από ενέργειες, πρέπει να είμαστε έξυπνοι. Το να αλλάξουμε τις συνήθειες του σκύλου μας συχνά σημαίνει να αλλάξουμε τις δικές μας και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο—είμαστε πλάσματα της συνήθειας—ωστόσο, θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα στη ρουτίνα μας.
Χρησιμοποιούμε διαφορετική πόρτα, βάζουμε το παλτό και την τσάντα μας σε διαφορετικά σημεία. Κάνουμε αλλαγές για να δημιουργήσουμε μια διαφορετική εικόνα. Εάν παρακολουθούμε τηλεόραση ή εργαζόμαστε στον υπολογιστή και ο σκύλος μας σηκώνεται κάθε φορά που σηκωνόμαστε, απλώς σηκωνόμαστε και καθόμαστε ξανά.
Ο σκύλος μας δεν χρειάζεται να μας ακολουθεί παντού. Ναι, μπορεί να παρακολουθήσει, αλλά θα πρέπει να μπορεί και να περιμένει μέχρι να αναζητήσουμε εμείς τη συντροφιά του. Αυτές οι μικρές αλλαγές θα βοηθήσουν να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας να έχει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί και το να μένει μόνος.
Το άγχος αποχωρισμού μπορεί να ξεπεραστεί, σε ορισμένους σκύλους αντιμετωπίζεται και υποχωρεί αρκετά γρήγορα, ενώ σε άλλους χρειάζεται χρόνος, υπομονή και συνέπεια.
Άσκηση, υπακοή και εκπαίδευση στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα. Ηγεσία, κανόνες, όρια και περιορισμοί. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για έναν ισορροπημένο σκύλο. Η συνέπεια από εμάς και από κάθε μέλος της οικογένειας θα είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας για να χτίσει την εμπιστοσύνη του σκύλου μας, τόσο σε εμάς ως «αρχηγό της αγέλης του», όσο και στον εαυτό του.
 

Πηγή: www.cesarsway.co

Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Άγχος & Γάτα)

Οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας και συχνά στρεσάρονται με τις αλλαγές στο περιβάλλον τους. Τέτοιες αλλαγές είναι οι επισκέπτες, τα ταξίδια, οι επισκέψεις σε κτηνιατρεία και άλλα ασυνήθιστα περιστατικά στη ζωή τους. Υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε τη γάτα μας να ηρεμήσει και να χαλαρώσει, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος

  1. Μείνετε δίπλα της αλλά όχι πολύ κοντά

Σε πολλές γάτες δεν αρέσει να τις κρατάνε ή να τις αγκαλιάζουν όταν είναι στρεσαρισμένες. Οι άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, τείνουν να αγαπούν τη σωματική επαφή όταν αισθάνονται άγχος. Ωστόσο, θα χρειαστεί να κυριαρχήσουμε σε αυτό το ένστικτο όταν έχουμε να κάνουμε με μια αγχωμένη γάτα, διαφορετικά μπορεί να χειροτερέψουμε την κατάσταση.

Μένουμε κοντά στη γάτα μας όταν προσπαθούμε να την ηρεμήσουμε. Μιλάμε χαλαρά ή τραγουδάμε ένα νανούρισμα. Την χαϊδεύουμε αν φαίνεται ότι το θέλει, αλλά δεν την αρπάζουμε ούτε την αγκαλιάζουμε. Αν έρθει κοντά μας και σκαρφαλώσει από μόνη της στην αγκαλιά μας, της επιτρέπουμε να πλησιάσει όσο θέλει και την αφήνουμε να έχει τον έλεγχο.

  1. Δώστε της έναν άνετο χώρο

Εάν η γάτα μας βιώνει άγχος και είναι αναστατωμένη, βεβαιωνόμαστε ότι έχει ένα μέρος να πάει που είναι άνετο και ασφαλές. Εάν είμαστε σπίτι, η κορυφή ενός ψηλού ονυχοδρόμιου είναι ένα εξαιρετικό σημείο. Στις γάτες αρέσει να είναι ψηλά , ειδικά όταν νιώθουν άγχος ή δυσφορία.

Μπορεί να είναι χρήσιμο σε ορισμένες γάτες να τις περιορίζουν σε ένα «ασφαλές δωμάτιο» όταν αντιμετωπίζουν πιο χρόνιες μορφές στρες. Μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ευχάριστο, ήρεμο χώρο όπου θα είναι διαθέσιμα η τροφή και το νερό της γάτας μας, η τουαλέτα της, το κρεβάτι, το ονυχοδρόμιο και τα παιχνίδια της. Μπορούμε ακόμη να παίξουμε κάποια χαλαρωτική κλασική μουσική, η οποία έχει αποδειχθεί ότι ηρεμεί πολλές γάτες.

  1. Αφήστε τη γάτα σας να σημαδέψει την περιοχή για να νιώσει καλύτερα

Οι γάτες απελευθερώνονται από τις αγχωτικές καταστάσεις σημαδεύοντας την περιοχή τους με μυρωδιές από τους αρωματικούς αδένες τους. Το κάνουν αυτό ξύνοντας πράγματα και τρίβοντας τα πρόσωπά τους πάνω τους. Εάν έχουμε να κάνουμε με μια αγχωμένη γάτα, ειδικά μια γάτα που προσαρμόζεται σε μια μετακόμιση ή ένα νέο κατοικίδιο ή άτομο στο σπίτι, πρέπει να έχουμε ένα ονυχοδρόμιο σε εμφανές σημείο του σπιτιού που η γάτα μας μπορεί να σημαδέψει για να νιώσει καλύτερα.

Εάν ταξιδεύουμε, φέρνουμε ένα παιχνίδι ή άλλο αντικείμενο από το σπίτι που έχει το άρωμα της γάτας μας από μια εποχή που δεν ήταν αγχωμένη ή στεναχωρημένη. Η έκθεση στις δικές της ήρεμες μυρωδιές μπορεί να τη βοηθήσει να νιώσει καλύτερα.

  1. Το διαδραστικό παιχνίδι ανακουφίζει από το άγχος

Αυτό δεν θα λειτουργήσει εάν βρισκόμαστε στη μέση μιας οξείας στρεσογόνας κατάστασης, αλλά εάν έχουμε να κάνουμε με ένα γατάκι που εμφανίζει σημάδια χρόνιου στρες, το διαδραστικό παιχνίδι με ένα παιχνίδι με ραβδί τακτικά μπορεί να βοηθήσει τη γάτα μας να ξεθυμάνει.

Το διαδραστικό παιχνίδι επιτρέπει στις γάτες να συμπεριφέρονται σαν τα αρπακτικά που είναι, και αυτό είναι καταπραϋντικό για αυτές. Βοηθά επίσης εμάς και τη γάτα μας να δεθούμε περισσότερο, κάτι που είναι άλλο ένα πράγμα που ανακουφίζει από το άγχος και τους δύο μας.

  1. Χρησιμοποιήστε αντιστρεσογόνα προϊόντα

Υπάρχουν ειδικά προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί για να μιμούνται τις ηρεμιστικές φερομόνες που έχουν οι γάτες στους αρωματικούς αδένες του προσώπου τους. Η χρήση τους μπορεί να βοηθήσει γάτες με οξύ και χρόνιο στρες. Για παράδειγμα, μπορούμε να ψεκάσουμε τον μεταφορέα της γάτας μας πριν τη βάλουμε μέσα για να τη μεταφέρουμε στον κτηνίατρο.

Πηγή: www.cathealth.com

Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Βόλτα & Σκύλος)

Πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν συχνά τα σκυλιά τους σε τόσες βόλτες με σκύλους όσες θα έπρεπε, επειδή αντιμετωπίζουν  πρόβλημα  στο να κρατήσουν το σκύλο τους υπό έλεγχο, είτε επειδή ο σκύλος τραβάει ανεξέλεγκτα, είτε για άλλα προβλήματα που δημιουργεί. Παρόλα αυτά υπάρχει ελπίδα! Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για το πώς να βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας, να διατηρούμε τον έλεγχο και να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε το κατάλληλο κολάρο και λουρί για το σκύλο μας. Αυτόν τον μήνα αφιερώνουμε χρόνο για να δουλέψουμε  με το σκύλο μας στη βόλτα.

1. Η ενέργειά μας και η γλώσσα του σώματός μας είναι πολύ σημαντική όσο περπατάμε με το σκύλο μας.

Βεβαιωνόμαστε ότι ο σκύλος μας αντιλαμβάνεται τη στάση μας η οποία αποπνέει το μήνυμα ότι, "Εγώ είμαι ο αρχηγός". Κρατάμε το κεφάλι μας ψηλά και τους ώμους μας προς τα πίσω. Κάνουμε θετικές σκέψεις, όπως ότι η βόλτα με τον σκύλο μας πηγαίνει καλά. Ίσως να εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα!

2. Κρατάμε το λουρί του σκύλου κοντό, αλλά δεν το κρατάμε σφιχτά.

Αυτή η απλή συμβουλή μπορεί να μας γλιτώσει από πολύ πονοκέφαλο. Τα πτυσσόμενα ή τα μακρύτερα λουριά, κάνουν πιο δύσκολη την επικοινωνία με το σκύλο μας και ευκολότερο για αυτόν να πηγαίνει όπου θέλει. Αλλά, δεν ξεχνάμε, είναι επίσης σημαντικό να διατηρούμε το λουρί του σκύλου χαλαρό. Εάν κάνουμε μια διόρθωση (δηλαδή τραβήξουμε απότομα το λουρί) μετά από μια προβληματική συμπεριφορά, θα πρέπει να είναι γρήγορη και, στη συνέχεια, το λουρί του σκύλου πρέπει να επανέλθει σε χαλαρή κατάσταση.

3. Τοποθετούμε το περιστήθιο  του σκύλου μας στο πάνω μέρος του λαιμού.

Αν έχετε δει ποτέ σκύλο με έλκηθρο, θα παρατηρήσετε ότι το περιστήθιο  είναι γύρω από το κάτω μέρος του λαιμού του σκύλου, κοντά στους ώμους. Γιατί; Εκεί βρίσκεται η ελκτική δύναμη του σκύλου. Βοηθάμε πραγματικά τον σκύλο μας να μας τραβήξει όπου θέλει αν έχουμε τοποθετήσει το κολάρο εκεί. Αντίθετα, είναι καλύτερο να το τοποθετούμε στο πάνω μέρος του λαιμού του, που η περιοχή είναι πιο ευαίσθητη.

4. Τραβάμε βίντεο τη βόλτα με τον σκύλο μας.

Ζητάμε από ένα φίλο ή μέλος της οικογένειας να μας βιντεοσκοπήσει κάνοντας βόλτα το σκύλο μας, έτσι θα είναι πιο εύκολο να δούμε τι κάνουμε λάθος. Πώς είναι η στάση του σώματός μας; Πώς αντιδράμε όταν ο σκύλος μας συμπεριφέρεται άσχημα; Βάζουμε ένταση στο λουρί του σκύλου μας; Αυτά  τα σημεία  πρέπει να προσέξουμε ενώ παρακολουθούμε το βίντεο. Μπορούμε επίσης να ζητήσουμε από κάποιον να περπατήσει μαζί μας και μετά να μας πει αυτά που παρατήρησε.

5. Καταφεύγουμε στη βοήθεια σκύλων που εμπιστευόμαστε.

Εάν ο σκύλος μας γαβγίζει ή πάει να ορμήσει σε άλλα σκυλιά που προσπερνάμε στη βόλτα, αφιερώνουμε χρόνο για να κάνουμε ακριβώς αυτή τη δραστηριότητα με έναν άλλο σκύλο που εμπιστευόμαστε. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να εξασκηθούμε στο να παραμένουμε ήρεμοι και να συγκρατούμε το σκύλο μας. Στη συνέχεια, όταν ο σκύλος μας εμφανίσει αυτού του είδους την ανεπιθύμητη συμπεριφορά ενώ δεν το περιμένουμε, θα νιώσουμε πιο σίγουροι και έτοιμοι να τον διαχειριστούμε και αυτή η εμπιστοσύνη θα μεταδοθεί και στο σκύλο μας.

6. Εξάσκηση στη βόλτα!

Εμείς και ο σκύλος μας δεν θα γίνουμε καλύτεροι αν δεν πάμε έξω και δεν εξασκήσουμε αυτές τις ενέργειες! Επιβραβεύουμε κάθε επιτυχία κατά τη διάρκεια της εξάσκησης. Μαθαίνουμε από τις κακές μέρες, αλλά δεν μένουμε σε αυτές. Και μια μέρα, θα διαπιστώσουμε ότι τα  έχουμε καταφέρει!

Πηγή: www.cesarsway.com

Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Βασική Εκπαίδευση Σκύλου)

Ψάχνετε για τις καλύτερες εντολές για να μάθετε τον σκύλο σας;

Η εκμάθηση βασικών εντολών εκπαίδευσης ενός σκύλου μπορεί να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς που μπορεί να υπάρχουν ήδη ή που μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον. Υπάρχουν πολλές εντολές εκπαίδευσης που μπορείτε να διδάξετε στον σκύλο σας εύκολα στο σπίτι. Παρακάτω, παραθέτουμε μία λίστα με τις βασικότερες εντολές, που σίγουρα θα απολαύσετε εσείς και το σκυλάκι σας.

  1. Κάτσε

Το να μάθετε τον σκύλο σας να κάθεται είναι μια από τις πιο βασικές εντολές και επιπλέον μια πολύ καλή αρχή εκπαίδευσης. Ένας σκύλος που γνωρίζει την εντολή «Κάτσε» θα είναι πολύ πιο ήρεμος και πιο εύκολος στον έλεγχο από τους σκύλους που δεν έχουν μάθει αυτή την απλή εντολή. Ακόμα, η εντολή «Κάτσε» προετοιμάζει τον σκύλο σας για πιο απαιτητικές  εντολές όπως «Μείνε» και «Έλα».

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Κάτσε»:

  • Κρατήστε μια λιχουδιά κοντά στη μύτη του σκύλου σας.
  • Μετακινήστε το χέρι σας προς τα πάνω, επιτρέποντας στο κεφάλι του να ακολουθήσει τη λιχουδιά και προκαλώντας το κάτω μέρος του να χαμηλώσει.
  • Μόλις είναι σε καθιστή θέση, πείτε «Κάτσε», δώστε του τη λιχουδιά και δείξτε του στοργή.

Επαναλάβετε αυτή την σειρά διαδικασιών μερικές φορές κάθε μέρα μέχρι ο σκύλος σας να την μάθει καλά. Στη συνέχεια, ζητήστε από τον σκύλο σας να κάθεται πριν την ώρα του φαγητού, όταν φεύγετε για βόλτες και σε άλλες καταστάσεις που θα θέλατε να είναι ήρεμος και καθιστός.

  1. Έλα

Μια άλλη σημαντική εντολή που μπορεί να μάθει ο σκύλος σας είναι η λέξη «έλα». Αυτή η εντολή είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τις φορές που σας φεύγει το λουρί ή αφήνετε κατά λάθος την πόρτα ανοιχτή. Για άλλη μια φορά, αυτή η εντολή είναι εύκολο να διδαχθεί και θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τον σκύλο σας μακριά από προβλήματα.

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Έλα»:

  • Βάλτε λουρί και κολάρο στον σκύλο σας.
  • Κατεβείτε στο επίπεδό του και πείτε «Έλα», τραβώντας απαλά το λουρί.
  • Όταν έρθει κοντά σας, ανταμείψτε τον με στοργή και μια λιχουδιά.

Μόλις το μάθει καλά με το λουρί, αφαιρέστε το και συνεχίστε να εξασκείτε την εντολή σε έναν ασφαλή, κλειστό χώρο.

  1. Κάτω

Αυτή η εντολή είναι μια από τις πιο δύσκολες εντολές εκπαίδευσης σκύλων. Ο λόγος που μπορεί να είναι δύσκολο για τον σκύλο σας να μάθει καλά αυτήν την εντολή είναι ότι απαιτεί από αυτόν να είναι σε στάση υποταγής. Μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας συνεχίζοντας την εκπαίδευσή σας θετική και χαλαρή, ειδικά εάν ο σκύλος σας είναι φοβισμένος ή ανήσυχος. Λάβετε επίσης υπόψη σας να επαινείτε πάντα τον σκύλο σας μόλις εκτελέσει με επιτυχία την εντολή.

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Κάτω»:

  • Βρείτε μια ιδιαίτερα απολαυστική λιχουδιά και κρατήστε την στην κλειστή γροθιά σας.
  • Κρατήστε το χέρι σας μέχρι τη μύτη του σκύλου σας. Όταν τη μυρίσει, κουνήστε το χέρι σας στο πάτωμα, ώστε να ακολουθήσει.
  • Στη συνέχεια, σύρετε το χέρι σας κατά μήκος του εδάφους μπροστά του για να ενθαρρύνετε το σώμα του να ακολουθήσει το κεφάλι του.
  • Μόλις είναι στην κάτω θέση, πείτε «Κάτω», δώστε του τη λιχουδιά και δείξτε του στοργή.

Επαναλάβετε την προπόνηση κάθε μέρα. Εάν ο σκύλος σας προσπαθήσει να καθίσει ή να πεταχτεί προς το χέρι σας, πείτε «Όχι» και απομακρύνετε το χέρι σας. Μην τον πιέζετε σε μια κάτω θέση και ενθαρρύνετε κάθε βήμα που κάνει ο σκύλος σας προς τη σωστή θέση.

  1. Μείνε

Παρόμοια με την εντολή «Κάτσε», το σύνθημα «Μείνε»  θα σας βοηθήσει να ελέγχετε πιο εύκολα τον σκύλο σας. Αυτή η εντολή μπορεί να είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, όπως εκείνες τις φορές που δεν θέλετε το σκυλάκι σας να πλήττει τους επισκέπτες.

Πριν επιχειρήσετε να μάθετε στον σκύλο σας αυτή την εντολή, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι ειδικός στο σύνθημα «Κάτσε». Εάν δεν έχει μάθει καλά αυτή την εντολή, αφιερώστε χρόνο για να την εξασκήσετε μαζί του προτού προχωρήσετε στο σύνθημα «Μείνε».

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Μείνε»:

  • Πρώτα, ζητήστε από τον σκύλο σας να «Κάτσει».
  • Στη συνέχεια, ανοίξτε την παλάμη του χεριού σας μπροστά σας και πείτε «Μείνε».
  • Κάντε μερικά βήματα πίσω. Επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά και στοργή αν μείνει.
  • Αυξήστε σταδιακά τον αριθμό των βημάτων που κάνετε πριν δώσετε τη λιχουδιά.
  • Πάντα να επιβραβεύετε το σκυλάκι σας που μένει στη θέση του — ακόμα κι αν είναι μόνο για λίγα δευτερόλεπτα.

Αυτή είναι μια άσκηση αυτοελέγχου για τον σκύλο σας, γι' αυτό μην αποθαρρύνεστε αν χρειαστεί λίγος χρόνος για να το μάθει, ιδιαίτερα για κουτάβια και σκύλους υψηλής ενέργειας. Εξάλλου, τα περισσότερα σκυλιά προτιμούν να είναι εν κινήσει παρά απλώς να κάθονται και να περιμένουν.

  1. Άστο

Αυτή η τελευταία εντολή μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή όταν τον κυριεύει η περιέργειά του, όπως εκείνες τις φορές που μυρίζει κάτι ενδιαφέρον στο έδαφος αλλά πιθανώς επικίνδυνο. Ο στόχος είναι να μάθετε το σκυλάκι σας ότι θα επιβραβευθεί με κάτι ακόμα καλύτερο αγνοώντας το άλλο αντικείμενο.

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Άστο»:

  • Τοποθετήστε μια λιχουδιά και στα δύο χέρια.
  • Δείξτε του μια κλειστή γροθιά με τη λιχουδιά μέσα και πείτε «Άστο».
  • Αγνοήστε τις συμπεριφορές όπως το να γλείφει, να μυρίζει, να χτυπάει τα πόδια του ή να γαβγίζει για να πάρει τη λιχουδιά.
  • Μόλις σταματήσει να προσπαθεί, δώστε του τη λιχουδιά από το άλλο χέρι.
  • Επαναλάβετε μέχρι ο σκύλος σας να απομακρυνθεί από την πρώτη γροθιά όταν εσείς θα λέτε «Άστο».
  • Στη συνέχεια, δώστε στον σκύλο σας τη λιχουδιά μόνο όταν θα σας κοιτάζει με το κεφάλι προς τα πάνω καθώς απομακρύνεται από την πρώτη γροθιά.

Μόλις ο σκύλος σας απομακρύνεται σταθερά από την πρώτη λιχουδιά και σας δίνει οπτική επαφή όταν λέτε την εντολή, είστε έτοιμοι να το πάτε ένα βήμα παραπέρα.

Για την επόμενη μέθοδο εκπαίδευσης, χρησιμοποιήστε δύο διαφορετικές λιχουδιές: μία που είναι καλή αλλά όχι εξαιρετικά ελκυστική και μία που είναι ιδιαίτερα μυρωδάτη και νόστιμη για το σκυλάκι σας.

Πως να εξελίξετε την εντολή «Άστο»:

  • Πείτε «Άστο», τοποθετήστε τη λιγότερο ελκυστική λιχουδιά στο πάτωμα και καλύψτε τη με το χέρι σας.
  • Περιμένετε μέχρι ο σκύλος σας να αγνοήσει αυτή τη λιχουδιά και να σας κοιτάξει. Στη συνέχεια, αφαιρέστε αυτή τη λιχουδιά από το πάτωμα, δώστε του την καλύτερη λιχουδιά και δώστε του αμέσως στοργή.
  • Μόλις πιάσει το νόημα, τοποθετήστε τη λιγότερο νόστιμη λιχουδιά στο πάτωμα, αλλά μην την καλύψετε εντελώς με το χέρι σας. Αντίθετα, κρατήστε το χέρι σας λίγο πιο πάνω από τη λιχουδιά . Με την πάροδο του χρόνου, μετακινήστε σταδιακά το χέρι σας όλο και πιο μακριά έως ότου το χέρι σας είναι περίπου 15 εκατοστά πάνω από τη λιχουδιά.
  • Τώρα είναι έτοιμος να εξασκηθεί μαζί σας όρθιος! Ακολουθήστε τα ίδια βήματα, αλλά αν προσπαθήσει να αρπάξει τη λιγότερο νόστιμη λιχουδιά, καλύψτε την με το πόδι σας.

Μην βιαστείτε να διδάξετε στο σκυλάκι σας κάποια από αυτές τις εντολές εκπαίδευσης. Να θυμάστε πως ζητάτε πολλά από τον σκύλο σας.

Η διαδικασία εκπαίδευσης απαιτεί χρόνο, ενέργεια και υπομονή.

Το να αφιερώσετε χρόνο για να διδάξετε στο σκυλάκι σας αυτές τις κοινές εντολές αξίζει τον κόπο, τον χρόνο και την προσπάθειά σας

Πηγή: www.cesarsway.com

Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Κοινωνικοποίηση Σκύλου)

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ιδιοκτήτης σκύλου είναι υπεύθυνος για το κατοικίδιό του σε δημόσιους χώρους. Ένας μη εκπαιδευμένος σκύλος αποτελεί κίνδυνο για τον ιδιοκτήτη, τους άλλους ανθρώπους αλλά και τον ίδιο (σκύλο). Φανταστείτε τις συνέπειες αν ο σκύλος αγνοήσει τις εντολές σας  και αρχίσει να τρέχει σε έναν πολυσύχναστο δρόμο ή προσπαθήσει να διασχίσει μια λεωφόρο. Για να έχει ο σκύλος σας σωστή συμπεριφορά θα πρέπει να εκπαιδευτεί από πολύ μικρή ηλικία. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για τον ιδιοκτήτη η συνύπαρξη με έναν σκύλο που έχει σωστή συμπεριφορά.

 

Τι είναι τα μαθήματα κοινωνικοποίησης;

Όταν το κουτάβι σας είναι πολύ μικρό, υπάρχει η δυνατότητα  να παρακολουθήσετε μαθήματα κοινωνικοποίησης κουταβιών. Τα μαθήματα αυτά οργανώνονται συχνά από κτηνιατρικές κλινικές  με εξειδικευμένους εκπαιδευτές και ίσως ο κτηνίατρός σας είναι σε θέση να σας συστήσει κάποιους εκπαιδευτές που βρίσκονται κοντά σας. Ο κύριος στόχος των μαθημάτων κοινωνικοποίησης είναι το κουτάβι σας να μάθει να συναναστρέφεται  άλλους σκύλους και άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, τα μαθήματα αυτά προσφέρουν μόνο μια πολύ βασική εκπαίδευση.

 

Τι είναι η βασική εκπαίδευση;

Η βασική εκπαίδευση υπακοής είναι σημαντική για την ευζωία του κουταβιού σας. Η εκπαίδευση αυτή έχει στόχο  να μάθει τον σκύλο σας να σας σέβεται, να σας υπακούει   και να σας αναγνωρίζει ως αρχηγό. Μετά τη βασική εκπαίδευση ο σκύλος σας  θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε απλές εντολές,  όπως  «κάθισε», «φύγε, «έλα».

 

Πότε μπορώ να αρχίσω την εκπαίδευση του κουταβιού μου;  

Μπορείτε να ξεκινήσετε την απλή εκπαίδευση του κουταβιού σας  από την πρώτη μέρα που το αποκτήσετε. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε τόσο πιο εύκολο θα είναι. Το κλειδί για την επιτυχή εκπαίδευση είναι η συνέπεια. Αρχικά οι εκπαιδευτικές συνεδρίες θα πρέπει να είναι πολύ σύντομες διότι τα κουτάβια δεν μπορούν να συγκεντρωθούν για περισσότερο από μερικά λεπτά τη φορά. Εάν η εκπαίδευση γίνεται σωστά και τα κουτάβια ενσωματώσουν την εκπαίδευσή τους στην καθημερινή τους ρουτίνα, θα προκύψει μια πολύ ικανοποιητική και διασκεδαστική εμπειρία για σας και τον σκύλο σας. Οι περισσότεροι σκύλοι είναι πολύ πρόθυμοι να υπακούσουν τους ιδιοκτήτες τους διότι χαίρονται που έχουν την αμέριστη προσοχή τους.

 

 

Πώς μπορώ να εκπαιδεύσω το κουτάβι μου;

Η σωστή  εκπαίδευση συμπεριλαμβάνει την ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ. Οι σκύλοι  δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ του «ΚΑΛΟ και ΚΑΚΟ» ή του  «ΣΩΣΤΟ και ΛΑΘΟΣ». Όλες οι αντιδράσεις των σκύλων  είναι φυσιολογικές αντιδράσεις και οι άνθρωποι είναι αυτοί  που τις ορίζουν ως σωστές ή λάθος.  Ανταμείψτε το κουτάβι σας  με  κάποια λιχουδιά ή έπαινο για μια συμπεριφορά που θέλετε να επαναλάβει και να είστε συνεπείς στις εντολές σας για το τι  επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.  Θυμηθείτε, το κουτάβι σας δεν μπορεί να γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ του μασήματος μιας παλιάς παντόφλας (καλή συμπεριφορά) και των καλύτερων παπουτσιών σας (κακή συμπεριφορά).

 

Πρέπει να παρακολουθήσω μαθήματα;

Τα μαθήματα υπακοής  απευθύνονται κυρίως σε σας και στο πώς να χειριστείτε τον σκύλο σας. Είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχή εκπαίδευση του  σκύλου σας  να αντιληφθείτε τη γλώσσα του.

 

Τι άλλα πράγματα μπορώ να κάνω;

Υπάρχει μια σειρά από πιο προχωρημένες επιλογές μόλις ο σκύλος σας  αποκτήσει τη βασική εκπαίδευση. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση για σκύλους όπλων και fly-ball, ή για σκύλους φύλακες είναι μόνο μερικές από τις επιλογές. Η δια βίου μάθηση μπορεί να είναι διασκεδαστική τόσο για εσάς όσο και για τον  σκύλο σας.

 

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα;

Ο κτηνίατρός σας πιθανόν να είναι σε θέση να σας συστήσει μια τοπική σχολή εξειδικευμένων εκπαιδευτών σκύλων. Εναλλακτικά, ρωτήστε τους φίλους, τους γείτονες ή τους ιδιοκτήτες  άλλων σκύλων. Επίσης υπάρχουν βιβλία και βίντεο που μπορούν να σας προσφέρουν συμβουλές για την εκπαίδευση του σκύλου σας, ωστόσο θα εκπαιδευτείτε πιο γρήγορα και πιο διασκεδαστικά  αν παρακολουθήσετε ειδικά τμήματα και συναναστραφείτε άλλους ιδιοκτήτες.

Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
expand_less